Pnevmatski cilindri v linijah za živilsko industrijo
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Predelava, pakiranje in priprava živil za prodajo je ena od ključnih panog živilske industrije po vsem svetu. Množična potrošnja zapakiranih živil je mogoča le zaradi razvoja specializiranih obratov za njihovo predelavo. Tako kot pri proizvodnji neživilskih izdelkov, se tudi tu uporabljajo avtomatizirani sistemi za predelavo in pakiranje, ki omogočajo obdelavo ogromnih količin prehranskih izdelkov z visoko stopnjo avtomatizacije. Polnilne linije in stroji za predelavo hrane imajo za razliko od ostalih industrijskih panog svoje specifike, kar se tiče uporabe strojnih elementov.

Proizvodnja

Predelava hrane

Prehrambno predelovalna industrija zajema široko področje priprave živil. V grobem jo lahko razdelimo na proizvodnjo pijač, mlečno predelovalno industrijo, mesno predelovalno industrijo, predelavo rastlinskih živil ter pekarsko industrijo. Industrijski stroji za predelavo morajo biti na tej stopnji narejeni tako, da so ključne površine primerne za stik s hrano. Zato se pri pripravi tovrstnih naprav ogromno uporablja nerjaveče jeklo ustreznih standardov, ki ne kontaminira hrane, ne oksidira, hkrati pa je primerno za pogosto čiščenje in dezinfekcijo. Mnogi standardni elementi so tako posebej za živilsko industrijo narejeni iz nerjavečega jekla, obenem pa zaščiteni pred vdorom hrane, kjer bi to lahko bila težava. Posebej dobro morajo biti zaščiteni tudi podmazani predeli, tako da se prepreči uhajanje olj in maziv v živilsko maso. Zato so pnevmatski cilindri kot nalašč za tovrstno uporabo, saj pri njih ni tveganja za puščanje olja.

Pakirne linije

V živilski industriji predstavljajo pakirne linije končno postajo, kjer se živila pripravijo na nadaljnjo prodajo. Zlasti za tekoča živila so pakirne linije največkrat kar del polnilnic, saj sta oba procesa povezana. Za premikanje živil v procesu pakiranja se navadno uporabljajo linearni drsniki in potisniki, ki jih poganjajo pnevmatski cilindri.

Zakaj ravno pnevmatski cilindri?

Premikanje živil, namenjenih za prodajo, ne zahteva velikih sil in obremenitev. Zato so v procesih polnjenja in pakiranja uporabljajo predvsem pnevmatski cilindri. Z njimi je mogoče premike in zasuke izvajati hitro in učinkovito, obenem pa se kompaktni pnevmatski cilindri zlahka prilegajo povsod, kjer jih potrebujemo. Centralni pnevmatski sistem je enostaven za vzdrževanje, krmiljenje pa se izvaja z elektronskimi ventili na samih cilindrih. Največja prednost pa je inherentna čistoča – pnevmatski cilindri delujejo na stisnjen zrak, zato je vsako napako mogoče odkriti hitro, morebitno puščanje pa ne kontaminira hrane.

Posebej prilagojeni pnevmatski cilindri

Povsod, kjer je možnost stika hrane s strojnimi elementi, je treba preprečiti kontaminacijo hrane z neželenimi snovmi. Zato so pnevmatski cilindri za živilsko industrijo posebej prilagojeni tako, da ne potrebujejo maziv. S posebnimi vrstami plastike, iz katere so narejena drsna vodila batnice, dosežemo visoko stopnjo zatesnitve brez uporabe maziv in olja.

© 18. 05. 2025 - sportni-park-tabor. Oglaševanje.