Kako vakuumsko zapakirati živila?
| Članek je bil prebran 2.902 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Vakuumsko shranjevanje živil je danes vse bolj pogost način shranjevanja hrane. Hrana, ki jo shranimo na tak način je namreč dalj časa užitna in sveža, zato z ustvarjanjem vakuuma privarčujemo čas, denar in hrano. Kako pa sploh poteka postopek vakuumiranja živil?

Vakuumsko zaprta hranaSam postopek je precej enostaven. Za izsesan zrak najprej potrebujete aparat za vakuumiranje. Ko se odločate za nakup takšnega aparata, najprej poskrbite, da gre za kvaliteten aparat, ki vam bo omogočal dolgotrajno in zadovoljivo uporabo. Kakovosten aparat za vakuumiranje vam mora služiti dolgo. Uporabljate ga za dolgotrajno shranjevanje suhomesnih izdelkov, svežega mesa in rib, trdih sirov, domačih testenin, suhega sadja, blanširane zelenjave za ozimnico, sveže zelenjave in sadja ter še za mnogo drugih živil. Z uporaba vrečk za vakuumiranje in omenjenega aparata živila ostanejo sveža, se ne izsušijo ali pokvarijo, prav tako ne postanejo razmočena in se ne strdijo.

Uporaba aparata za vakuumiranje je nezahtevna. Najprej v vrečko položite živilo. V napolnjeni vrečki mora biti vselej vsaj še 5 centimetrov prostora, da lahko vrečko vakuumiramo. Notranji robovi, kjer bo aparat naredil varilni rob, naj bodo čisti, brez kakršnih koli ostankov hrane. Vrečko nato položite v vakuumski kanal, rob vrečke pa ohranjajte povsem gladek (ne sme biti naguban, saj potem postopek ne bo učinkovit). Zaprite aparat in pritisnite tipko za vakuumiranje živila v vrečki. Pokrov aparata med postopkom izsesavanja zraka oziroma ustvarjanja vakuuma v notranjosti vrečke ves čas pritiskajte navzdol. Brez kakršnega koli truda ali dela bo vrečka s pomočjo aparata zavarjena in vakuumirana. Ko je postopek končan, pokrov aparata popusti. Zavarjeno vrečko preverite in shranite v hladilnik ali zamrzovalnik.

© 01. 05. 2025 - sportni-park-tabor. Oglaševanje.