Poznate skrivnost slovitih japonskih nožev, s katerimi v oglasnih sporočilih kot za šalo režejo prav vse: od mehkega paradižnika do pločevinke priljubljene pijače? Z enim zamahom razpolovijo ananas, na tanke rezine razrežejo zrele jagode in filirajo ribo. Skrivnost se skriva v kvalitetno nabrušenih rezilih. Da bodo tudi vaše najljubše orodje imelo pravo ostrino robov, je pomembno, da za brušenje uporabite kvaliteten brusni kamen.
Prav z rednim vzdrževanjem in brušenjem rezil boste poskrbeli, da vam bodo vaši noži še dolgo dobro služili pri kuhinjskih opravilih. Za brušenje lahko obiščete strokovnjaka, lahko pa se tega opravila lotite sami. Nenapisano pravilo je namreč, da naj bi vsak mojster sam znal ustrezno nabrusiti svoje nože, zato pa med svojim orodjem potrebujete primerne brusne kamne in druge pripomočke. Če vas kot začetnika skrbi, kako se sploh lotiti nege rezil, berite dalje.
Za hitra popravila ostrine noža lahko zadošča ravnalna brusna, za kaj več pa potrebujete set brusnih kamnov. Na tržišču obstaja več vrst brusnih kamnov, kateri je oziroma bo pravi za vas, pa je odvisno predvsem od tega, kako pogosto boste brusili in kaj boste brusili. Brusni kamni se med seboj razlikujejo v granulaciji oziroma grobosti brusne površine, načinu brušenja in občutljivosti na obrabo.
Ko se boste opremili z ustreznimi brusnimi kamni, je čas, da se lotite dela. Če so na rezilu vidne in izrazite poškodbe, je najprej na vrsti grobo brušenje, s katerim boste popravili morebitne poškodbe na rezilu. Z grobim brušenjem se boste prav tako lotili tudi ostrenja povsem topega noža. Če redno skrbite za ostrino svojih nožev, lahko ta korak preskočite in se brušenja takoj lotite z brusnim kamnom z zrnavostjo 1000. Osnovnemu brušenju vedno sledi še fino zaključno poliranje, ki je vedno prilagojeno vrsti noža in njegovi uporabi. V zadnjem koraku je na vrsti še odstranjevanje delcev jekla, ki so se med brušenjem nabrali na rezilu. Strokovnjaki za ta korak priporočajo uporabo usnjenega traku za poliranje, v ta namen pa vsaj pri brušenju domačih kuhinjskih nožev lahko uporabite tudi papirnato kuhinjsko brisačo.